Werken in grote Tekla Structures-modellen

Tekla Structures
Not version-specific
Tekla Structures
werken met grote modellen
Environment
Not environment-specific

De volgende hoofdstukken behandelen diverse aandachtspunten zodat u sneller kunt werken in grote modellen in Tekla Structures. Dit geldt voor zowel single-user, multi-user en Tekla Model Sharing-modellen.

Het betreft gedetailleerde informatie en andere tips met betrekking tot hardware, besturingssysteem én Tekla Structures. Tevens worden een aantal variabelen en instellingen behandeld.

Besturingssysteem

Punt   Ja Nee
1 Is de laatste Service Pack voor de Tekla Structures-versie geïnstalleerd?
2 Zijn de drivers (stuurprogramma’s) op uw computer bijgewerkt voor optimale systeemprestaties?
(In sommige gevallen kunnen verouderde beeldschermdrivers zelf systeemcrashes veroorzaken).

Klik hier voor Nvidia en hier voor Radeon drivers.

Klik hier voor meer informatie over veel gestelde vragen met betrekking tot grafische problemen.

3 Beschikt u over voldoende RAM geheugen? Controleer hiervoor de Tekla Structures Hardware aanbevelingen en voor meer gedetailleerde informatie over onder andere het besturingssysteem, de grafische kaart en andere aanbevolen hardware.

Modelleren in Tekla Structures

2. Minimaliseer het werkgebied en de weergave van modelobjecten

• Houd het werkgebied zo klein mogelijk.

• Verwijder indien mogelijk onnodige punten en/of constructiehulplijnen (systeemcomponent Verwijder punten of lijnen (99)).

• Beperk het aantal onderdelen per modelvenster zo veel mogelijk: gebruik modelvensterfilters voor de weergave van modelobjecten (onderdelen, bouten, etc.).

• Laat zo min mogelijk andere applicaties op de achtergrond draaien tijdens het modelleren.

Naar boven

3. Minimaliseer het aantal geopende modelvensters

• Zorg ervoor dat u niet onnodig veel modelvensters tegelijk hebt geopend.

• Sluit eerst alle modelvensters voordat u grote modellen opslaat: hiermee wordt het geheugengebruik aanzienlijk gereduceerd. Om snel alle tijdelijke modelvensters af te sluiten, kunt u de macro Tijdelijke vensters sluiten in de Applicaties en componenten database gebruiken.

• Suggestie: stel de variabele XS_​NO_​AUTO_​DISPLAY_​VIEWS in op TRUE zodat Tekla Structures geen modelvensters opent wanneer u het model in Tekla Structures opent: u kunt vervolgens zelf de gewenste modelvensters openen.

Naar boven

4. Vermijd het gebruik van ronde profielen/staven

• Modelleer gaten met behulp van het commando Bout in plaats van onderdeeluitsnijdingen (op basis van ronde profielen).

• Modelleer instortvoorzieningen zoals ankers als wapeningsstaven in plaats van ronde polyprofielen.

• Als u een grote groep kleine rechte ronde onderdelen wilt modelleren, gebruik dan bijvoorbeeld deuvels (via het commando Bout) in plaats van kleine ronde profielen.

Naar boven

5. Gebruik eenvoudige gebruikerscomponenten

• Wanneer er in een model veel complexe gebruikerscomponenten worden toegepast, gaat dit ten koste van de prestaties van het computergeheugen.

• Wanneer u gebruikerscomponenten maakt in Tekla Structures, houd deze dan zo klein/simpel mogelijk.

• Stop niet te veel parameters in één gebruikerscomponent zodat u het overzicht kunt behouden. U kunt beter 3 eenvoudige gebruikerscomponenten gebruiken die goed werken dan 1 hele grote complexe gebruikerscomponent.

• Afstanden, parameters, vlakken, etc. in gebruikerscomponenten vragen veel geheugen en moeten bij voorkeur zo ver mogelijk worden vereenvoudigd.

• Modelleer ronde staven als wapening of als deuvels in instortvoorzieningen en niet als ronde profielen, dit kan enorme invloed hebben op de snelheid bij het openen van tekeningen.

• Maak standaard instortvoorzieningen bij voorkeur niet parametrisch.

• Klik hier voor meer informatie over het maken van instortvoorzieningen als gebruikerscomponenten.

Naar boven

6. Repareer de modeldatabase

Wanneer het *.db1 bestand van uw model erg groot word, kan het repareren van de model database in een aantal gevallen helpen om de grootte ervan aanzienlijk te verkleinen en als gevolg daarvan kunnen geheugenproblemen worden voorkomen.

1. Klik op Bestand > Controleer en repareer > Model controleren. De fouten en inconsistenties die in het model zijn gevonden, worden weergegeven in een lijst.

2. Als er problemen worden gevonden gaat u naar Bestand > Controleer en repareer > Model repareren om de gevonden fouten te repareren.

3. Klik op Bestand > Controleer en repareer > Bibliotheekdatabase controleren (xslib).

4. Als er problemen worden gevonden gaat u naar Controleer en repareer > Bibliotheekdatabase repareren.

Naar boven

7. Reeks van geselecteerde onderdelen nummeren

• Omdat het nummeren van alle onderdelen in grote modellen behoorlijk veel tijd kosten kán kosten, kunt u om tijd te besparen het commando Controleer en herstel nummering: Reeks van geselecteerde objecten gebruiken wanneer u de nummering uitvoert. U gebruikt het commando Reeks van geselecteerde objecten om verschillende reeksen van het model te nummeren, dus onderdelen die dezelfde nummeringsinstelling (prefix én startnummer) hebben. Op deze manier hoeft Tekla Structures niet onnodig alle onderdelen in het model te beschouwen/vergelijken tijdens het nummeren. Klik hier voor meer informatie.

Naar boven

8. De projectmap lokaal opslaan

• Als uw netwerk traag is, sla dan het pad naar de projectmap lokaal op in plaats van een netwerkschijf. Dit bespaart tijd en geheugen. Om het pad naar de projectmap aan te passen:

1. Ga naar Bestand > Instellingen > Variabelen.

2. Pas in de categorie Bestandslocaties de padnaam aan van de variabele XS_PROJECT.

In het geval van multi-user modellen moeten alle gebruikers dezelfde inhoud hebben in hun lokale projectmap.

Tip: Een automatisch zogenaamd "mirroring system" is een handige manier om deze bestanden up-to-date te houden.

Naar boven

9. Aantal segmenten van afrondingen van onderdelen

• Om ronde objecten ook echt rond weer te geven in een Tekla Structures model, zijn een aantal variabelen beschikbaar. Hiermee kunt u de weergave van afrondingen van verschillende objecttypen (zoals buizen en willekeurige platen) in Tekla Structures beïnvloeden. Bedenk dat de prestatie/snelheid van afrondingen afneemt als de nauwkeurigheid van afrondingen toeneemt, gebruik dus waarden voor de verschillende variabelen die het beste resultaat opleveren. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.

Naar boven

10. De gegevens over de modelhistorie verzamelen

• De variabele XS_COLLECT_MODEL_HISTORY definieert of Tekla Structures log bestanden maakt met gegevens over de modelhistorie van een multi-user model. Deze variabele werkt dan ook alleen in de multi-user modus. In de single-user modus verzamelt Tekla Structures de historiegegevens alleen van verwijderde onderdelen.

Om de modelgrootte terug te brengen kunt u deze modelhistorie verwijderen:

1. Open het model.
2. Ga naar Bestand > Instellingen > Variabelen categorie Snelheid en nauwkeurigheid en stel de variabele XS_CLEAR_MODEL_HISTORY in op TRUE. Hierdoor wordt de modelhistorie verwijderd.
3. Sla het model op en sluit Tekla Structures af.

Als u door wilt gaan met het verzamelen van de gegevens over de modelhistorie, opent u het model (in de single-user modus) en u verwijdert de waarde bij XS_CLEAR_MODEL_HISTORY (laat de waarde leeg). Sla het model op, sluit Tekla Structures af en open het model opnieuw.

De variabelen XS_COLLECT_MODEL_HISTORY en XS_CLEAR_MODEL_HISTORY zijn niet tegenstrijdig met elkaar. Wanneer beiden zijn ingesteld op TRUE, wordt de modelhistorie opgeslagen in een log bestand maar wordt iedere keer verwijderd als het model wordt geopend of opgeslagen.

Naar boven

11. Voorkom het invullen van onnodige attributen in systeemcomponenten

Voorkom het invullen van onnodige attributen in de dialoogvensters van systeemcomponenten. In de dialoogvensters van systeemcomponenten wordt iedere waarde die anders is dan de standaardwaarde apart opgeslagen voor elke component in de model database. Probeer dus de standaardwaarde(n) te gebruiken als dat kan.

Naar boven

12. Overzichttekeningen snel genereren en openen

• Het is van belang dat u tijdens het genereren van overzichttekeningen geschikte instellingen gebruikt om zowel de snelheid van het genereren maar zeker ook van het openen van overzichttekeningen te optimaliseren. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.

Naar boven

Zie ook