Release Info Tekla Structures 2020 Service Pack 3

2020
Netherlands

Normaal gesproken bereidt Tekla rond deze tijd van het jaar de Release van de nieuwe versie Tekla Structures 2020i voor. Echter, Tekla is zich ervan bewust dat het voor velen van u veel tijd en moeite kost om de nieuwe versie van Tekla Structures te implementeren, vooral als deze moet worden aangepast aan uw systemen en werkwijzen. Op basis van deze feedback heeft Tekla dan ook besloten de focus in het najaar van 2020 te verleggen naar de release van verschillende Service Packs en zal er geen versie Tekla Structures 2020i worden gereleased.

Construsoft heeft daarom heel veel zaken in de Service Pack 3 bijgewerkt (bijvoorbeeld nieuwe opties in tools) zodat u niet hoeft te wachten tot de volgende release van de hoofdversie (2021) om hier gebruik van te kunnen maken.

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over de wijzigingen in de release van Tekla Structures in 2020.

De Release Info Tekla Structures 2020 Service Pack 3 bevat de volgende onderwerpen:

Profielendatabase aangepast voor kanaalplaat profielen

In eerdere Tekla Structures-versies kon voor het modelleren van kanaalplaten gebruik gemaakt worden van diverse kanaalplaat profielen van verschillende leveranciers (zoals VBI, Dycore, Structo etc.):

Image
profdb kanaalplaten oud.png

Sinds Tekla Structures 2020 Service Pack 3 zijn deze profielen niet meer in de standaard Profielendatabase aanwezig.
Het kan namelijk voorkomen dat er wijzigingen plaatsvinden in de kanaalplaten, bijvoorbeeld afmetingen van kanaalplaten die wijzigen, kanaalplaten die niet meer worden geleverd, etc..

Om de Tekla Structures-gebruikers van de laatste stand van zaken te kunnen voorzien, stellen leveranciers dan ook steeds vaker hun producten beschikbaar op Tekla Warehouse. De leveranciers zijn uiteraard verantwoordelijk voor hun producten.

Om kanaalplaten te modelleren welke niet leverancier gerelateerd zijn, zijn er vanaf Tekla Structures 2020 Service Pack 3 enkele ‘fictieve’ kanaalplaat profielen beschikbaar:

Image
profdb kanaalplaten nieuw.png

Image

Ook zijn de componenten en tools waarmee u kanaalplaten kunt modelleren en bewerken, qua instellingen aangepast. Denk hierbij aan de tool Vloeropmaak

Image

...en ook systeemcomponenten Vloerveld indelen (61) en Vloerveld indelen (62). Hierbij is ook het bijbehorende bestand pasplaten.dat aangepast:

Image
vloerveld indelen.png

Als u gebruik wilt maken van het pasplaten-bestand met de diverse leveranciers, is deze nu beschikbaar met de naam pasplaten_divers.dat en opgeslagen in de map: C:\TeklaStructures\2020.0\Environments\netherlands\Config.

Profielendatabase aangepast voor beplatingsprofielen en gezette profielen

In eerdere Tekla Structures-versies kon voor het modelleren van beplating en gezette profielen gebruik gemaakt worden van diverse profielen van verschillende leveranciers (zoals Hoesch, SAB, etc.):

Image
profdb beplating oud.png

Sinds Tekla Structures 2020 Service Pack 3 zijn deze profielen niet meer in de standaard Profielendatabase aanwezig.
Het kan namelijk voorkomen dat er wijzigingen plaatsvinden in de profielen, bijvoorbeeld afmetingen van profielen die wijzigen, profielen die niet meer worden geleverd, etc..

Om de Tekla Structures-gebruikers van de laatste stand van zaken te kunnen voorzien, stellen leveranciers dan ook steeds vaker hun producten beschikbaar op Tekla Warehouse. De leveranciers zijn uiteraard verantwoordelijk voor hun producten.

Om beplating en gezette profielen te modelleren welke niet leverancier gerelateerd zijn, zijn er vanaf Tekla Structures 2020 Service Pack 3 enkele ‘fictieve’ profielen beschikbaar:

CS-C-210-20
Image
C prof.png
CS-Z-210-25
Image
CS-S-205-25
Image
S prof.png
CS-60-1150
Image

Boutendatabase aangepast m.b.t. Hilti ankers

In Tekla Structures 2020 SP3 zijn de Hilti ankers niet langer standaard beschikbaar in de boutendatabase:

Eerdere Tekla Structures-versies Tekla Structures 2020 SP3
Image
2020-10-02_15-54-06
Image
2020-10-02_15-54-55

Uiteraard zijn ze nog steeds beschikbaar in Tekla Warehouse zodat u ze, indien gewenst, in de boutendatabase kunt importeren.

Vanwege deze aanpassing beschikt u nu in systeemcomponent Voetplaat (1029) over de instelling booranker zodat u nu de ankers kunt modelleren als ankers en niet meer als bouten:

Image

U kunt in het veld Naam de naam van de leverancier en in het veld Commentaar het type definiëren.

Daarnaast beschikt u nu in systeemcomponent Voetplaat (29) over de instelling ligger-wand:

Image

Hierin wordt gebruikt gemaakt van gebruikerscomponent boutanker M16x140. Dit gebruikerscomponent is nu standaard beschikbaar in alle configuraties wanneer u een nieuw model maakt in Tekla Structures 2020 SP3. In bestaande Tekla Structures-modellen kunt u het gebruikerscomponent importeren via de Applicaties en Componenten database.

Nieuwe sneltoetsen voor de posities van onderdelen

U kunt nu nieuwe sneltoetsen gebruiken om de positie van onderdelen te wijzigen van liggers, polyprofielen, willekeurige platen en platen in plaats van de optie Positie in het eigenschappenvenster te gebruiken of op de mini werkbalk:

Image

De positie van het onderdeel is relatief ten opzichte van de referentielijn van het onderdeel tussen de onderdeelhandles.
Commando Sneltoets
Onderdeelpositie boven Alt + pijl omhoog
Onderdeelpositie onder Alt + pijl omlaag
Onderdeelpositie links Alt + pijl naar links
Onderdeelpositie rechts Alt + pijl naar rechts
Onderdeelrotatie 90 graden met de klok mee Alt + spatiebalk

De nieuwe sneltoetsen zijn ook beschikbaar via Snel starten:

Image

Image

Als u eigen sneltoetsen hebt gedefinieerd, kunt u de nieuwe sneltoetsen er handmatig aan toewijzen.
Als de nieuwe sneltoetsen niet werken, kunt u ervoor kiezen om de standaard sneltoetsen te herstellen zodat de nieuwe sneltoetsen worden ingeschakeld.

Applicaties en componenten database aangepast

In Tekla Structures 2020 SP3 is de Applicaties en componenten database aangepast:

Tekla Structures 2020 SP3 Eerdere Tekla Structures-versies
Image
Image

In eerdere Tekla Structures-versies was de complete Applicaties en componenten database opgeslagen in één bestand ComponentCatalog.xml in de map ..:\TeklaStructures\<versie>\Environments\netherlands\General\ComponentSettings:

Image

In Tekla Structures2020 SP3 is de Applicaties en componenten database (de groepen Beton t/m Wapening) opgeslagen in aparte *.xml-bestanden in de map ..:\TeklaStructures\2020.0\Environments\netherlands\General\ComponentSettings:

Image

Omdat de groepen nu apart zijn opgeslagen, is de Applicaties en componenten database veel eenvoudiger per groep te onderhouden en kunt u groepen simpel uitwisselen. Wanneer u bijvoorbeeld zelf een groep aan de Applicaties en componenten database hebt toegevoegd, kunt u deze groep publiceren (exporteren) naar een *.xml-bestand:

Image

...en opslaan in uw TS-map of delen met collega's of derden. (Zij slaan het *.xml-bestand op in hun eigen TS-map).

LET OP: Wanneer u in Tekla Structures 2020 een aangepast bestand ComponentCatalog.xml hebt opgeslagen in de TS-map, doet u het volgende:

1. Publiceer de gewenste groepen uit het bestand ComponentCatalog.xml naar de TS-map, hierdoor blijven de groepen in Tekla Structures 2020 beschikbaar.

2. Verwijder het bestand ComponentCatalog.xml uit de TS-map.

Nieuwe dynamische eigenschappen beschikbaar

U beschikt nu over een tweetal nieuwe "custom properties": CS_LOOSE_PART en CS_OBJECT_TYPE.

Een custom property is een intelligente en dynamische eigenschap, welke in filters, lijsten en templates toegepast kan worden.

Om de twee nieuwe custom properties snel en eenvoudig toe te kunnen passen, beschikt u nu ook over de instelling custom property welke beschikbaar is bij de Zichtbaarheidsfilter en de Selectiefilter. In deze instelling zijn namelijk de nieuwe custom properties al toegevoegd met de daar bijbehorende mogelijkheden:

Image
custom property.png

Zo kunt u met custom property CS_LOOSE_PART filteren op een los onderdeel of een onderdeel welke in een samenstelling (gelast) is. In onderstaand voorbeeld is zowel een samenstelling (1) als losse onderdelen (2) weergegeven:

Image
voorbeeld samenstelling en losse onderdelen.png

Met onderstaand selectiefilter worden de losse onderdelen geselecteerd:

Image
select loose part is1.png

Met onderstaand selectiefilter worden de onderdelen geselecteerd welke zich in een samenstelling bevinden:

Image
select loose part is0.png

Door middel van custom property CS_LOOSE_PART kunt u dus een onderscheid maken tussen onderdelen welke als losse onderdelen naar de bouwplaats vervoerd moeten worden en onderdelen welke naar de samensteller moeten in een fabriek of werkplaats.

Custom property CS_OBJECT_TYPE kan toegepast worden om te filteren op het type object. Denkt u hierbij aan:
  • Beam (object met een begin- en eindpunt).
  • Poly beam (polyprofiel).
  • Spiral beam (spiraalvormige ligger).
  • Contour plate (willekeurige plaat).
  • BentPlate (gezette plaat).
  • Lofted plate (vrijgevormde plaat).
Daarnaast beschikt u nu over de nieuwe lijst id_poslijst_customproperty:

Image
id_custom prop lijst.png

U kunt de lijst gebruiken om bijvoorbeeld alle polyprofielen of alle spiraalvormige liggers in het model te selecteren.

Instellingen voor de weergave van lassen in modelvensters aangepast

De weergave van lassen is in modelvenster-instellingen nu aangepast van Snel naar Exact

Image
venster instelling lassen exact.png

Als de lassen zichtbaar zijn in modelvensters, is de weergave als volgt:
Eerdere Tekla Structures-versies Tekla Structures 2020 SP3
Image
lassen in eerdere versies.png
Image
lassen in 2020 SP3.png

Verbeterde plug-in Onderdeel op onderdeel fitten (j003)

U kunt in Tekla Structures plug-in Onderdeel op onderdeel fitten (j003) gebruiken voor het fitten en/of trimmen van diverse onderdelen (stalen platen of balken, betonnen balken of wanden of houten profielen) die op elkaar aansluiten. De plug-in is uitgebreid en beschikt nu op tabblad Las over een tweetal nieuwe opties:

Image
j003 nieuwe opties.png

Als er voor gekozen wordt om een merk te maken door middel van Lassen:

Image
j003 merk maken met las_nieuw.png

..is het nu met de nieuwe opties Plaatsing en Voorbewerking bijvoorbeeld mogelijk om het aangelaste onderdeel te voorzien van een lasvoorbewerking:

Image
j003 merk maken met las2.png
Image
j003 voorbeeld.png

Tool Plaats bouten tussen punten (m093) uitgebreid

U beschikt al enige Tekla Structures-versies over de tool Plaats bouten tussen punten (m093) om snel en eenvoudig boutgroepen te modelleren:

Image

U schakelt hier bij voorkeur de snapoptie Snap naar lijnen en randen bij in zodat u naar de randen van onderdelen snapt. De gele pijlpunt geeft de richting aan waarin u de boutgroep maakt. Als u de richting wilt wijzigen, beweegt u de cursor dichter naar het tegenovergestelde einde van de lijn.

De tool is verbeterd en wanneer u nu in het dialoogvenster de knop
Image
gebruikt om alle selectievakjes in het dialoogvenster in- of uit te schakelen, worden alle selectievakjes meegenomen.

Daarnaast beschikt de tool nu over een selectievakje voor het aanpassen van de boutsamenstelling van een bestaande component:

Image

U schakelt dan het betreffende selectievakje in en klikt u op Wijzig.

Logo STIP-keurmerk beschikbaar

Het STIP-keurmerk logo is nu beschikbaar in Tekla Structures. Indien gewenst kunt u de template STIP.tpl in een tekening-opmaak plaatsen via de Opmaakeditor van de tekening (via tabblad Tekeningen & Lijsten > Tekeningeigenschappen > Opmaakeditor van de tekening) :

Image

Klik hier en hier voor gedetailleerde informatie over het werken in de Opmaakeditor.

Op het tabblad HSB in de Projecteigenschappen (via Bestand > Projecteigenschappen > Gebruikersattributen) kunt u instellen of het logo voor dat project in de tekeningen moet worden getoond (Ja of Nee):

Image
stip logo.png

Logo FSC aangepast en logo FSC mix beschikbaar

Het bestaande logo FSC is nu aangepast zodat deze scherper (duidelijker) is. Daarnaast is nu ook het logo FSC mix beschikbaar in Tekla Structures.

FSC.tpl
Image
FSC mix.tpl:
Image
FSC mix.png

Het logo FSC is standaard al toegevoegd aan de template FSC.tpl.
Het logo FSC mix kunt u net zoals het logo STIP zelf aan een template toevoegen en in een tekening-opmaak plaatsen via de Opmaakeditor van de tekening.

Maatlijnlabels voor staafgroepen

Sinds Tekla Structures 2020 beschikt u over een nieuw commando om maatlijnlabels voor wapening toe te voegen:

Image
voorbeeld staafmaatlijn label.png

Echter sinds Tekla Structures 2020 Service Pack 2 beschikt dit commando over zijn eigen eigenschappen en dialoogvenster.
Om die reden zijn de oorspronkelijke standaard maatlijn instellingen voor wapening qua extensie hernoemd van *.dim naar *.rdim:
  • wapening_maatlijn_hoh_tag.dim hernoemd naar wapening_maatlijn_hoh_tag.rdim
  • wapening_maatlijn_label.dim hernoemd naar wapening_maatlijn_label.rdim
  • wapening_maatlijn_spreidingsgebied.dim hernoemd naar wapening_maatlijn_spreidingsgebied.rdim

Image
labeleigenschappen staafmaatlijn.png

Als u ook over maatlijninstellingen beschikt welke specifiek voor wapeningsstaven zijn, kunt u van deze instellingen ook de extensie hernoemen naar *.rdim, zodat deze ook bij Labeleigenschappen staafmaatlijn beschikbaar komen.

Tool Draw Rebar Symbols (DR002) verbeterd

In Tekla Structures beschikt u over de tool Draw Rebar Symbols (DR002) waarmee o.a. symbolen (vlaggetjes) en maatlijnen geplaatst kunnen worden op wapeningsstaven in een tekening:

Image
DR002 in AC database.png

In eerdere versies van Tekla Structures 2020 (Final, SP1 en SP2) werden met een aantal opties geen maatlijnen gegenereerd:

Image
DR002 verdeellijn opties.png

Vanwege het nieuwe commando Maatlijnlabels aan de staaf toevoegen, welke in Tekla Structures 2020 beschikbaar is gekomen, is de macro nu aangepast. Dit zodat het nieuwe commando nu ook correct aangeroepen wordt binnen de macro en daardoor de gewenste maatlijnen weer worden geplaatst:

Image
labeleigenschappen staafmaatlijn in DR002.png

Image
voorbeeld DR002.png

Nieuwe tool Gekoppelde maatlijnen (m117) beschikbaar

U beschikt in Tekla Structures 2020 SP3 in de Tekening Editor over de nieuwe tool Gekoppelde maatlijnen (m117) om snel en eenvoudig instortvoorzieningen en wapening te bematen in details en doorsneden:

Image
m117_AC database.png

Image

Om de maatlijnen toe te voegen, doet u het volgende:

1. Selecteer de instortvoorzieningen of de wapening in de tekening.
2. Dubbelklik op de tool Gekoppelde maatlijnen (m117) in de Applicaties en componenten database.
3. Selecteer het betonnen onderdeel.
4. Klik op de rechter muisknop en selecteer Interrupt of toets Esc
4. Selecteer het gebied door 2 punten aan te klikken, de maatlijnen worden gemaakt.

Voorbeelden
Instortvoorzieningen bemaat t.o.v. betonnen onderdeel inclusief tag.
Image
Image
Betonnen onderdeel bemaat.
Image
Image

Voorwaarden voor (staal) werkplaatstekeningen aangepast

De nieuwe dynamische eigenschappen (custom properties) bieden veel mogelijkheden. Door de beschikbaarheid van de nieuwe custom property CS_LOOSE_PART beschikt u nu over het selectiefilter los-profiel_filter:

Image
los profiel filter.png

Dit filter wordt nu ook toegepast in de voorwaarden alle_onderdeeltekeningen en Alle_werkplaatstekeningen van de Tekeningendatabase:

Image

Samen met de onderdeeltekening instelling los-profiel:

Image
tek instelling los-profiel.png

...worden nu van “losse profielen” tekeningen gemaakt met de naam LOS PROFIEL:

Image
doc manager.png

Klik hier voor meer informatie over voorwaarden (wizards) in de Tekeningendatabase.