Release Info Tekla Structures 2018i

Tekla Structures
2018i
Tekla Structures
Release Info
Netherlands
Construsoft European
South America
Spain

De Release Info 2018i bevat de volgende onderwerpen:

Algemeen

Tekla Structures 2018i video's

Tekla Structures is voorzien van vele nieuwe opties en verbeteringen die in deze Release Info worden uitgelegd. Daarnaast zijn er een aantal video's beschikbaar waarin deze functionaliteiten ook nog eens worden uitgelegd.

Image

U kunt per segment de volgende video's bekijken:

Steel Detailing

Precast Concrete

Instellingen bijwerken

Wanneer u als gebruiker overstapt naar Tekla Structures 2018i, kunt u uw eigen instellingen blijven gebruiken die u in de vorige Tekla Structures versie hebt aangepast. Eigen instellingen kunt u opslaan in de map ts zodat ze beschikbaar zijn in alle modellen.

Als u instellingen van de vorige Tekla Structures versie kopieert naar de nieuwe ts map, is het goed eens te controleren wat u eigenlijk allemaal kopieert, zeker wanneer de instellingen al een aantal versies worden gekopieerd.
Wellicht moet u deze bestanden bijwerken voor de nieuwe versie omdat instellingen per versie verschillend kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat er nieuwe functionaliteiten of gebruikersattributen zijn toegevoegd. Sorteer de bestanden ook eens op datum om te zien hoe oud de instellingen zijn. Tekla Structures kopieert deze bestanden niet automatisch, u moet dit zelf doen.

Als u in eerdere Tekla Structures versies instellingen hebt gemaakt, bijvoorbeeld voor systeemcomponenten...

Image

... dan dient u deze instellingen zelf te controleren en bij te werken (een keer opnieuw opslaan) zodat ze weer up-to-date zijn in Tekla Structures 2018i.

Voorbeeld modellen (model templates) bijwerken

Als u beschikt over eigen voorbeeld modellen (model templates), werk ze dan bij om ze probleemloos in Tekla Structures 2018i te kunnen gebruiken.

Klik hier voor het (algemene) stappenplan.

Dialoogvensters gewijzigd voor het aanpassen van het lint, door gebruiker gedefinieerde commando's en het eigenschappen dialoogvenster

In Tekla Structures 2018i zijn de dialoogvensters gewijzigd voor het aanpassen van het lint, door gebruiker gedefinieerde commando's en het eigenschappen dialoogvenster.

Image

De lay-out van de nieuwe vensters is nu uniform en daardoor eenvoudiger in het gebruik. In eerdere Tekla Structures versies zaten de betreffende functionaliteiten in één dialoogvenster, nu beschikken ze dus over een eigen dialoogvenster:

Image

Klik hier voor gedetailleerde uitleg over de nieuwe dialoogvensters.

Het aangepaste lint en sneltoetsen kopiëren naar Tekla Structures 2018i

U kunt uw aangepaste lint en sneltoetsen kopiëren (na de installatie van Tekla Structures 2018i) van een oudere Tekla Structures versie naar Tekla Structures 2018i.

Het lint kopiëren

Klik hier voor gedetailleerde uitleg over het kopiëren van het lint.

Sneltoetsen kopiëren

U kopieert als volgt de sneltoetsen van een eerdere Tekla Structures versie naar Tekla Structures 2018i:

1. Ga naar de map ..:\Gebruikers\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\TeklaStructures\<eerdere_Tekla Structures_versie>\Settings\
2. Het bestand KeyboardShortcuts.xml bevat de aangepaste sneltoetsen.
3. Kopieer het betreffende bestand naar de map ..:\Gebruikers\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\TeklaStructures\2018i\Settings\

U kopieert als volgt de sneltoetsen van Tekla Structures 2018i van de ene naar de andere pc:

1. Ga in Tekla Structures 2018i naar Bestand > Instellingen > Sneltoetsen.
2. Klik op de knop Exporteren, sla nu het *.xml bestand op de gewenste locatie en met de gewenste naam op.
3. Kopieer het *.xml bestand naar de betreffende pc.
4. Ga op de betreffende pc in Tekla Structures 2018i naar Bestand > Instellingen > Sneltoetsen.
5. Klik op de knop Importeren, selecteer het *.xml bestand en klik op de knop Openen, de sneltoetsen worden nu geïmporteerd.

Notatie van nummers aangepast

In Tekla Structures 2018i is de punt (".") verwijderd uit de notatie van nummers in de uitvoer. Hierdoor zijn de nummers in Tekla Structures eenduidiger en kunt u er eenvoudiger op filteren.

Tekla Structures 2018i:

Image

Image

Eerdere Tekla Structures versies:

Image

PDF boutenlijst beschikbaar

U beschikte in Tekla Structures 2018 al over de nieuwe boutenlijst. Deze is in Tekla Structures 2018i nu ook beschikbaar als PDF boutenlijst:

Image

Tekla Structures 2018 beschikte al over een aantal nieuwe pdf lijsten (hoofdstuk Algemeen > Nieuwe pdf lijsten beschikbaar).

Modelleren

Zichtbaarheid menu Bestand verbeterd

Wanneer u nu het menu Bestand gebruikt om toegang te verkrijgen tot commando’s en functies in Tekla Structures, worden eventuele geopende dialoogvensters automatisch naar de achtergrond verplaatst zodat het menu Bestand volledig zichtbaar is.

Tekla Structures 2018i:

Image

Eerdere Tekla Structures versies:

Image

Weergave van aangelaste onderdelen in modelvensters aangepast

De weergave van aangelaste platen is in modelvensters aangepast zodat u nog beter kunt zien of het aangelaste of losse platen betreft:

Image

Tekla Structures 2018i                                                                                                Eerdere Tekla Structures versies

Hierdoor zijn de standaard modelvenster-instellingen aangepast:

Image

U kunt uiteraard ook nog steeds met behulp van de lijst id_losse_onderdelen controleren welke onderdelen losse onderdelen zijn in het model, desgewenst in combinatie met het plaat_filter zodat alleen losse platen in de lijst worden getoond. Het kenmerk van ID lijsten is dat regels van objecten (zoals bijvoorbeeld platen) in deze lijsten geselecteerd kunnen worden, waarna vervolgens het corresponderende object in het model oplicht.

Invoer van profielen aangepast

Kleine letters worden nu automatisch omgezet naar hoofdletters wanneer u profielen invoert in de betreffende onderdeel eigenschappen dialoogvensters:

Image

Eigenschappen dialoogvenster beschikbaar voor meer modelobjecten

Sinds Tekla Structures 2018 beschikten een groot aantal onderdelen (zoals kolommen en liggers, items, bouten, lassen, componenten, wapening, stortobjecten en stortnaden, constructielijnen en -cirkels, merken en betonelementen) in de Model Editor al over een nieuw eigenschappen dialoogvenster:

Image

Het eigenschappen dialoogvenster is in Tekla Structures 2018i nu ook beschikbaar voor uitsnijdingen, afwerkingen, oppervlakten, oppervlakken en punten:

Image

Image

Voor meer informatie over het eigenschappen dialoogvenster voor modelobjecten, klik hier en hier.
Voor een instructie video op het Tekla Structures YouTube-kanaal, klik hier.

Diverse aanpassingen in werkbalken

U beschikt in Tekla Structures2018i over diverse opties om de werkbalken aan te passen (Voor een instructie video op het Tekla Structures YouTube-kanaal, klik hier).

Grootte van werkbalken aanpassen

U kunt nu de grootte van de knoppen in de werkbalken instellen. Gebruik hiervoor de schuif in Bestand > Instellingen > Gebruikersinterface:

Image

Deze instelling heeft effect op de volgende werkbalken in de Model- en de Tekening Editor:

Werkbalk Selecteren
Image
Werkbalk Snappen
Image
Werkbalk Tijdelijk snappen
Image
Werkbalk Werkvlak
Image

Werkbalken in- en uitschakelen

U kunt nu werkbalken in- en uitschakelen via Bestand > Instellingen > Werkbalken:

Image

Zichtbaarheid van knoppen in werkbalken in- en uitschakelen

U kunt nu de zichtbaarheid van knoppen in de werkbalken Selecteren, Snappen, Tijdelijk snappen en Analysis in-en uitschakelen. Dit geldt voor de Model- en de Tekening Editor. Gebruik hiervoor per werkbalk de nieuwe knop
Image
.

1. Klik op de knop
Image
op een werkbalk om de lijst met alle beschikbare commando's weer te geven:

Image

2. Klik op de naam van een commando in de lijst om het commando te verbergen. Het symbool van de knop wijzigt en het commando wordt verborgen in de werkbalk:

Image

3. Om het commando weer zichtbaar te maken klikt u nogmaals op de naam van het commando.

Aangepaste werkbalken distribueren

Aangepaste werkbalken worden opgeslagen in de map ..\Gebruikers\<gebruiker>\AppData\Local\Trimble\TeklaStructures\<versie>\Toolbars als .json bestanden:

Image

U kunt (als u over de juiste rechten beschikt) de aangepaste werkbalken binnen de hele organisatie distribueren op dezelfde manier als aangepaste linten en eigenschappen dialoogvensters.

Onderdelen tonen in een geselecteerde kijkhoek

Een groot aantal onderdelen (zoals kolommen, liggers, platen, wanden, betonblokken, betonstroken, etc.) beschikken nu over de nieuwe optie Kijkhoek in de mini werkbalk:

Image

U kunt hiermee de kijkhoek van een onderdeel instellen op Boven, Onder, Links, Rechts, Voor en Terug. Het onderdeel wordt direct volgens de geselecteerde kijkhoek weergegeven en er wordt automatisch op het onderdeel ingezoomd:

Image

Image

Om terug te keren naar de 3D weergave, gebruikt u de knop Origineel in het midden:

Image

De kijkhoek is gebaseerd op het coördinatensysteem van het onderdeel zodat de instelling Boven in de negatieve z-richting kijkt.

Sneltoets gewijzigd voor Rechtstreekse wijziging

De standaard sneltoets voor het commando Rechtstreekse wijziging is nu gewijzigd van Ctrl + D naar D:

Image

In eerdere Tekla Structures versie werd sneltoets D gebruikt voor commando Drag and drop, dit commando beschikt niet langer over een sneltoets.

Indien gewenst kunt u in Tekla Structures sneltoetsen aanpassen in Bestand > Instellingen > Sneltoetsen.

Dialoogvenster Las verbeterd

In Tekla Structures 2018i is het dialoogvenster Las verbeterd zodat de opties Boven lijn en Onder lijn nu in twee kolommen naast elkaar zijn gepositioneerd:

Image

U kunt nu ook de waarden in de kolommen van de ene naar de andere kolom kopiëren met de knoppen
Image
en
Image
. Daarnaast kunt u de waarden in de kolommen aan elkaar linken met de knop
Image
. Als een waarde wordt gewijzigd in een van de kolommen, wijzigt automatisch ook de corresponderende waarde in de andere kolom.

Image
Als u in eerdere Tekla Structures versies instellingen hebt gemaakt voor lassen, dient u deze instellingen zelf te controleren en bij te werken (een keer opnieuw opslaan) zodat ze weer up-to-date zijn in Tekla Structures 2018i.

Het commando Polygoon las maken beschikt nu over Rechtstreekse wijziging om de las aan te passen:

Image

Image

Klik hier voor een video waarin de verbeteringen in lassen worden getoond.

Systeemcomponenten

Instortvoorzieningen (008)

In Tekla Structures 2018i zijn voor systeemcomponent Instortvoorzieningen (008) diverse verbeteringen en aanpassingen doorgevoerd, bijvoorbeeld op het tabblad Invoer:

Image

Eerdere Tekla Structures versies:

Image

Op het tabblad Plaatsing bijvoorbeeld kunt u nu ankers verplaatsen naar de dichtstbijzijnde supportligger. U kunt tevens de klasse en de naam van de bovenste staven van de supportliggers en de maximale verplaatsing van de ankers definiëren.

Image
Als u in eerdere Tekla Structures versies instellingen hebt gemaakt voor systeemcomponent Instortvoorzieningen (008), dient u deze instellingen zelf te controleren en bij te werken (een keer opnieuw opslaan) zodat ze weer up-to-date zijn in Tekla Structures 2018i.

Lijst bouten-moeren-ringen (74)

Steeds vaker willen gebruikers 2 ringen toepassen bij de kop van de bout, bijvoorbeeld een vlakke sluitring en een kunststof ring of een (tand)veerring:

Image

In systeemcomponent Bouten-moeren-ringen (74) kunt u hiervoor gebruik maken van een conversiebestand zodat verschillende typen ringen of moeren binnen 1 boutgroep correct in de lijst worden getoond en opgeteld.

Stappenplan

1. Maak in de Boutendatabase (via Bestand > Databases > Boutendatabase) een nieuwe ring met een dikte die gelijk is aan de twee ringen die u wilt gebruiken, bijvoorbeeld RING-M16-7089-DUBBEL met de standaard 7089-DUBBEL.

Image

2. Gebruik de standaard 7089-DUBBEL in de Boutsamenstellingendatabase als ring bij de kop van de bout voor een bestaande of nieuwe boutsamenstelling:

Image

In het model vertegenwoordigd de ring RING-M16-7089-DUBBEL dus eigenlijk 2 ringen, een sluitring en een kunststof ring. De dikte van deze ring is daarom 6 mm in dit voorbeeld. Hierdoor wordt tevens een correcte boutlengte berekend in Tekla Structures.

Image

In systeemcomponent Bouten-moeren-ringen (74) kunt u in het conversiebestand conversion_rules.txt de conversie van de ring 7089-DUBBEL naar 2 ringen definiëren:

Image

O = originele standaardnaam
C = standaardnaam is van een gekopieerde standaard.

Het conversiebestand zorgt ervoor dat de in de boutendatabase gedefinieerde ring wordt vervangen door een sluitring en een kunststof ring in de uitvoer.

In dit voorbeeld wordt dus een ring met de standaard 7089-DUBBEL geconverteerd naar twee ringen: een ring 125A en een ring RING-K.
In het model verandert er niets, in de lijst die nu wordt gemaakt met systeemcomponent Bouten-moeren-ringen (74) worden de geconverteerde ringen weergegeven:

Image

Op het tabblad Conversie verwijst u naar de locatie van het conversiebestand, bijvoorbeeld de ts map of de modelmap:

Image

Betonnen console (110)

Systeemcomponent Betonnen console (110) beschikt over de volgende nieuwe optie:

Image

Hiermee stelt u de breedte van de console in. Als er geen waarde is ingevuld, wordt de console even breed als de betonnen kolom. Door een waarde in te vullen, definieert u de breedte van de console:

Image

Kolom - ligger (186) en Kolom - ligger (188)

Systeemcomponenten Kolom - ligger (186) en Kolom - ligger (188) beschikken nu over nieuwe afwerkopties voor de vorm van de plaat:

Image

Hierdoor zijn de door Construsoft meegeleverde standaard instellingen aangepast.

Image
Als u in eerdere Tekla Structures versies instellingen hebt gemaakt voor deze systeemcomponenten, dient u deze instellingen zelf te controleren en bij te werken (een keer opnieuw opslaan) zodat ze weer up-to-date zijn in Tekla Structures 2018i.

Zinkgaten in diverse systeemcomponenten

De systeemcomponenten Koppelplaten (14), Dubbele plaat (27), Kolom - ligger (37), Kolom - doorg. ligger (39), Dubbele plaat (65), Eindplaat (142) en Eindplaat (144) beschikken nu op het tabblad Gaten over een nieuwe optie Bouttype:

Image

Standaard is het Bouttype op Montage ingesteld. Dit met betrekking tot de weergave van zinkgaten in tekeningen in combinatie met de classifier.

In de betreffende systeemcomponenten zijn voor de meegeleverde instellingen standaardwaarden ingevuld voor de grootte van de gaten (Ø14 of Ø18) en de h.o.h. afstanden. Deze waarden zijn overgenomen uit de tabel die gebruikt wordt in gebruikerscomponent zinkgaten profielen (tabel):

Image

Tekeningen

Nieuwe Documentmanager

U beschikt in Tekla Structures 2018i over de nieuwe Documentmanager:

Image

In de nieuwe Document manager kunt u uw tekeningen en ook alle andere modelgerelateerde bestanden/documenten beheren. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld lijsten, NC-, IFC- en PDF bestanden. U kunt in de Document manager de kolommen positioneren zoals u dat wilt en de tekeningen en documenten in categorieën indelen en organiseren. Dit zijn zo maar wat functionaliteiten die in de "oude" tekeningenlijst niet mogelijk waren.
Tevens kunt u de documenten direct vanuit de Document manager openen.

Met de nieuwe Document manager kunt u onder andere:

Kolommen sorteren

Klik op de titel van een kolom, er verschijnt een pijlsymbool waar u op kunt klikken om de kolom te sorteren:

Image

Gebruik de middelste muisknop om in verticale richting in de Document manager te scrollen.

Gebruik de Shift-toets i.c.m. de middelste muisknop om in horizontale richting te scrollen.

Kolommen verschuiven naar een gewenste positie

Klik met de linker muisknop op de titel van een kolom, houd deze ingedrukt en verschuif de kolom naar de gewenste positie:

Image

Image

Image

Kolommen tonen, verbergen en bevriezen

Klik hiervoor met de rechtermuisknop op een kolom om opties te selecteren:

Image

De volgorde van kolommen, de zichtbaarheid, bevroren kolommen en de sorteervolgorde worden opgeslagen in de huidige modelmap in het bestand DocumentManagerDataGridSettings_<gebruiker>.xml. Om deze aanpassingen in alle Tekla Structures modellen te gebruiken, kopieert u het betreffende bestand naar de ts map en hernoemt u het bestand naar DocumentManagerDataGridSettings.xml.

De weergave van de tijd instellen

In bepaalde kolommen kunt u instellen hoe de tijd moet worden weergegeven:

Image

Categorieën toevoegen

U kunt categorieën gebruiken (aan de linkerzijde) in de Document manager en hier ook categorieën aan toevoegen:

Image

Alle wijzigingen in categorieën worden opgeslagen in het bestand DocumentManagerCategories_<gebruiker>.xml in de huidige modelmap. Om gewijzigde categorieën in alle Tekla Structures modellen te gebruiken, kopieert u het betreffende bestand naar de ts map en hernoemt u het bestand naar DocumentManagerCategories. xml.

In eerdere Tekla Structures versies werden de categorieën als volgt weergegeven in de Tekeningenlijst:

Image

Specifieke tekeningen filteren

U kunt bijvoorbeeld alle merktekeningen filteren die niet up-to-date zijn:

1. Klik op de categorie Merktekeningen om alle merktekeningen weer te geven:

Image

2. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en druk op de knop Tekeningen niet up to date, de merktekeningen die niet up-to-date zijn worden weergegeven:

Image

Eigenschappen van tekeningen direct bewerken

Zonder hiervoor de tekening te openen, kunt u bijvoorbeeld de naam van overzichttekeningen direct aanpassen:

1. Klik op de knop
Image
om het direct bewerken van tekeningen in te schakelen.
2. Selecteer een tekening, u kunt nu direct een eigenschap, bijvoorbeeld de naam, aanpassen:

Image

3. Om bijvoorbeeld tekeningen te locken kunt u direct de betreffende velden aanklikken:

Image

(U kunt ook de tekening locken door deze te selecteren en deze via de rechtermuisknop te locken).

4. Klik nogmaals op de knop
Image
om het direct bewerken uit te schakelen.

Tekeningen en onderdelen filteren

U kunt eenvoudig tekeningen filteren in de Document manager.

1. Selecteer eerst de betreffende tekeningen:

Image

2. Klik op de knop
Image
om de geselecteerde tekeningen te filteren:

Image

3. Vervolgens kunt u de knop
Image
gebruiken om de corresponderende onderdelen van de geselecteerde tekeningen in het model op te laten lichten.

4. U gebruikt de knop
Image
om van de geselecteerde onderdelen in het model de corresponderende tekeningen weer te geven. Als de geselecteerde onderdelen in overzichttekeningen zichtbaar zijn, worden deze tekeningen nu ook weergegeven.

In eerdere Tekla Structures versies werden voor de knoppen
Image
en
Image
de volgende knoppen in de tekeningenlijst gebruikt:

Image

5. Selecteer opnieuw een aantal tekeningen:

Image

6. Klik weer op de knop
Image
om de geselecteerde tekeningen te filteren:

Image

6. Klik nu op de knop
Image
om de "inverse" tekeningen weer te geven.

In eerdere Tekla Structures versies werd hiervoor de volgende knop in de tekeningenlijst gebruikt:

Image

Modelwijzigingen beheren

U kunt in de Document manager een controlepunt instellen voordat u modelwijzigingen gaat doorvoeren. Hierdoor worden alleen de tekeningen weergeven in de Document manager die zijn gewijzigd als gevolg van de modelwijzigingen.

1. Klik op de knop
Image
om een controlepunt in te stellen, de Document manager toont nu geen tekeningen en documenten/bestanden:

Image

2. Voer de gewenste modelwijzigingen door.

3. Nummer nu het model, in de Document manager worden direct de gewijzigde tekeningen weergegeven:

Image

4. Update/reviseer nu de gewijzigde tekeningen.

Tekeningen kopiëren naar het Klembord

U kunt de informatie van de rijen in de Documentmanager kopiëren naar het klembord om deze in bijvoorbeeld Microsoft Excel te plakken:

Image

Image

Zoeken in de Document manager

U kunt in de Document manager zoeken om specifieke tekeningen of documenten te vinden.

Wanneer u met de muis op een kolom gaat staan, wordt de zoeknaam getoond die u kunt gebruiken in de zoekopdracht:

Image

Vervolgens kunt u allerlei zoekopties (wildcards) gebruiken om te zoeken:

Image

Bijvoorbeeld Name:=3D om specifieke overzichttekeningen te vinden:

Image

Of tekeningen die op een specifieke datum zijn gemaakt, CreationDate:=09.08.2018 OR CreationDate:=10.08.2018:

Image

Indien gewenst kunt u het zoekresultaat opslaan in als categorie in de Document manager:

1. Klik op de rechtermuisknop op een willekeurige categorie.
2. Voer de naam in voor de nieuwe categorie.
3. De categorie wordt getoond:

Image

In de Document manager zijn door Construsoft al een aantal standaard categorieën toegevoegd:

Image

Wanneer u op een document/bestand dubbelklikt in een categorie, wordt deze direct geopend (als deze in Windows is gekoppeld aan een geschikt programma):

Image

Klik hier en hier voor meer gedetailleerde uitleg over de nieuwe Document manager.

Klik hier voor een (Engelstalige) video.

Labels samenvoegen

U kunt in Tekla Structures 2018i onderdeel- en boutlabels handmatig samenvoegen. Dit geldt voor labels waarvan de inhoud met elkaar overeenkomt.

Om bijvoorbeeld onderdeellabels samen te voegen doet u het volgende:

1. Selecteer in de tekening de betreffende onderdeellabels, klik op de rechtermuisknop en selecteer het commando Samenvoegen:

Image

De onderdeellabels worden samengevoegd:

Image

2. Dubbelklik op de samengevoegde onderdeellabels om het dialoogvenster Onderdeellabel eigenschappen te openen.
3. Ga naar het tabblad Algemeen en stel het gewenste type aanhaallijn in:

Image
Type aanhaallijn Voorbeeld
Image
2018-08-10_09-01-59 - Copy.png
Image
Image
Image
Image
2018-08-10_09-01-59 - Copy (2).png
Image
Image
2018-08-10_09-01-59 - Copy (2) - Copy.png
Image

Tekeningen genereren met de wizard sneller

Het genereren van tekeningen in Tekla Structures 2018i met de Tekeningendatabase gaat veel sneller.

Verbeteringen in uitslagen van gezette platen en polyprofielen

U beschikt in Tekla Structures 2018i over een aantal nieuwe variabelen voor uitslagen van gezette platen en polyprofielen (onderdeeltekeningen die zijn gemaakt met de instelling uitslag):

Image

Image

De variabele XS_DRAW_BENDING_END_LINES_IN_UNFOLDING wordt gebruikt voor het weergeven van de eindlijnen van ronde afwerkingen in uitslagen. Zoals u in bovenstaande afbeelding ziet, worden deze lijnen alleen weergeven als afwerkingen van het type Afronding worden gebruikt.

De variabele XS_DRAW_BENDING_END_LINE_DIMENSIONS_IN_UNFOLDING wordt gebruikt om de eindlijnen automatisch te bematen.

De variabele XS_USE_UP_DOWN_SIGN_INDICATOR_FOR_ANGLE_IN_UNFOLDING wordt gebruikt om de tekst Omlaag en Omhoog weer te geven voor de zetrichting in plaats van een positieve of een negatieve waarde. Als de variabele op FALSE is ingesteld, wordt de tekst als volgt weergeven:

Image

Aantallen van onderdelen per tag instelbaar

U kunt in Tekla Structures 2018i over een nieuwe optie om per onderdeel de aantallen in tags in te stellen:

Image

Image

Eerdere Tekla Structures versies:

Image
2018-08-17_08-35-38 - Copy.png

Instelling beschikbaar voor de export van tekeningen naar DWG/DXF

Sinds Tekla Structures 2017i beschikt u over de nieuwe export van tekeningen naar DWG/DXF:

Image

Hiervoor is nu de standaard instelling CS DWG voorbeeld (1) beschikbaar die u als basis kunt gebruiken en naar behoefte kunt aanpassen:

Image

De beoogde layers zijn gedefinieerd op basis van het bestand dwg_template.dwg. Dit bestand is opgeslagen in de map C:\TeklaStructures\2018i\Environments\netherlands\system en wordt als DWG-template (2) gebruikt.

In het bestand dwg_template.dwg zijn de volgende layers gedefinieerd:

Image

Deze gedefinieerde layers kunnen in het dialoogvenster Tekeningen exporteren naar DWG/DXF worden gebruikt in de kolom Beoogde layer:

Image

Tools

Delete all clipplanes

U beschikt nu over de tool Delete All Clip Planes om snel alle in een model gemaakte kijkvlakken te verwijderen:

Image

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over het maken van kijkvlakken.

BTL Export (ML019) - BVX Export (ML027) - Randek Export (ML077) - BVN Export (ML081)

Er zijn nieuwe versies van de tools BTL Export (ML019), BVX Export (ML027), Randek Export (ML077) en BVN Export (ML081) beschikbaar in Tekla Warehouse. De nieuwe tools bevatten diverse verbeteringen en fixes:

Image

U gebruikt deze exporttools voor het genereren van productiedata voor houtbewerkings-/framingmachines.

Alerts instellen

U kunt in Tekla Warehouse een alert (waarschuwing) voor de tools instellen. Hierdoor wordt u automatisch geïnformeerd wanneer de betreffende inhoud wijzigt:

Image

CS Matrix Exchange (ML033)

De tool CS Matrix Exchange (ML033) is verplaatst naar Tekla Warehouse en daardoor niet langer standaard beschikbaar in Tekla Structures.

U gebruikt de tool CS Matrix Exchange (ML033) voor het exporteren van gegevens van kozijnframes uit Tekla Structures naar Matrix kozijn, of het importeren van gegevens van kozijnframes uit Matrix kozijn naar Tekla Structures:

Image

(Gegevens vanuit Tekla kunnen in LOD200 (Levels of Development) geëxporteerd worden, waarna de informatie in bijvoorbeeld Matrix opgewaardeerd kan worden naar LOD400. Vanuit Matrix kan vervolgens de calculatie en de machines gestuurd worden. Deze LOD400 informatie kan weer terug geïmporteerd worden in Tekla Structures. Een andere mogelijke werkwijze is direct de LOD400 informatie uit Matrix importeren in Tekla Structures. Ook dan kan deze tool gebruikt worden).

CS Codes to profiles (ML052)

De tool CS Codes to profiles (ML052) is verplaatst naar Tekla Warehouse en daardoor niet langer standaard beschikbaar in Tekla Structures.

U gebruikt de tool CS Codes to profiles (ML052) om geprofileerde profielen te herkennen/classificeren en om hiervan de afmeting van de doorsnede en de code van het profiel weg te schrijven naar de gebruikersattributen van de onderdelen. Dit doet u voordat u onderdeel- en/of verzameltekeningen maakt van onderdelen met geprofileerde doorsneden:

Image

Klik hier voor meer gedetailleerde uitleg over het genereren van tekeningen van geprofileerde doorsneden.

Klik voor meer gedetailleerde uitleg over de werking van de tool op de knop Help in de tool:

Image

CS Slab dimensioning (DR060)

U beschikt in Tekla Structures over de tool CS Slab dimensioning (DR060) om in tekeningen beplating op een bepaalde manier te maatvoeren:

Image

De tool is verbeterd en kan nu ook gebruikt worden voor beplating in een schuin vlak, bijvoorbeeld in een dakvlak.

Klik hier voor meer gedetailleerde uitleg over bematen van beplating met de tool CS Slab dimensioning (DR060).