Referentiemodellen en compatibele indelingen

2019i

Referentiemodellen en compatibele indelingen

Een referentiemodel is een bestand waarmee u een Tekla Structures -model kunt bouwen. Er kan in Tekla Structures of een andere software of component een referentiemodel worden gemaakt en vervolgens in Tekla Structures worden ingevoegd.

Een architectonisch model, een model voor het ontwerp van een fabriek of een model voor verwarming, ventilatie en airconditioning kan bijvoorbeeld als referentiemodel worden gebruikt. Referentiemodellen kunnen ook eenvoudige 2D-tekeningen zijn die worden ingevoegd en vervolgens worden gebruikt als een lay-out waarop het model direct kan worden gebouwd. U kunt naar de geometrie van het referentiemodel snappen.

De referentiemodellen vanuit verschillende indelingen, zoals IFC, IFC4, IFCzip, IFCxml, tcZIP, 3DD, DXF, DWG, DGN, XML, LandXML, STP, IGS, SKP en PDF, worden bij het invoegen van een referentiemodel door TrimBimConverter naar TrimBIM (.trb) geconverteerd. Het .trb -bestand wordt in de huidige modelmap opgeslagen. De referentiecache wordt in de cachemap gemaakt op basis van de variabele XS_​REFERENCE_​CACHE als het referentiemodel op zichtbaar is ingesteld, wat automatisch bij het invoegen en bijwerken gebeurt.

De volgende bestandstypen worden bijvoorbeeld ondersteund:

• AutoCAD-bestanden .dxf

• AutoCAD-bestanden .dwg (ondersteunde versie ACAD2018 en eerder)

• IFC-bestanden .ifc , .ifczip , .ifcxml

• IGES-bestanden .igs , .iges

• LandXML-bestanden .xml

• MicroStation-bestanden .dgn , .prp

• PDF-bestanden .pdf

• Tekla Collaboration-bestanden .tczip

• SketchUp-bestanden .skp (ondersteunde versie SketchUp 2018 en eerder)

• STEP-bestanden .stp , .STEP

• Filmbox-bestanden .fbx

• COLLADA-bestanden .dae

• Autodesk 3DS Max-indelingsbestanden .3ds

• 3D-afbeeldingsbestanden .obj

• Blenderbestanden .blend

• GL Transmission Format-bestanden .glft

• Bestanden met polygoonbestandsindeling .ply

Het dialoogvenster Model toevoegen geeft de extensies aan van alle indelingen die momenteel door Tekla Structures worden ondersteund.

Sommige referentiemodellen worden automatisch in referentiemodelobjecten onderverdeeld of gesplitst.

Tip:

U kunt het voortzetten van het markeren uitschakelen, wat het zoomen kan versnellen.

Referentiemodelplugins in Tekla Warehouse

Referentiemodelplugins zijn beschikbaar als .tsep -plugins in Tekla Warehouse. De Tekla Structures -installatie bevat de plugins, maar u kunt nieuwere krijgen vanaf Tekla Warehouse. Download eerst het benodigde pakket vanuit Tekla Warehouse en importeer dit vervolgens in de database Applicaties en componenten.

Raadpleeg voor meer informatie over .tsep -pakketten Een .tsep-extensie in de database Applicaties en componenten importeren.

Referentiemodellen in tekeningen

U kunt referentiemodellen in tekeningen weergeven en de zichtbaarheid ervan aanpassen: Referentiemodellen in tekeningen.