Onderdeelopeningen en -uitsparingen in tekeningen weergeven

Tekla Structures

Onderdeelopeningen en -uitsparingen in tekeningen weergeven

U kunt selecteren of u symbolen voor onderdeelopeningen en -uitsparingen (blinde gaten) in tekeningaanzichten wilt weergeven.

1. Klik op het tabblad Tekeningen & Lijsten op Tekening­eigenschappen en selecteer het tekeningtype.
  2. Laad tekeningeigenschappen die zo dicht mogelijk aansluiten op degene die u nodig hebt.
  3. Afhankelijk van het tekeningtype kunt u het volgende doen:

Onderdeel-, merk- en betontekeningen:

1. Klik in de optiestructuur aan de linkerzijde op Maken aanzicht , selecteer het aanzicht en de eigenschappen die u wilt wijzigen en klik op Aanzichteigenschappen.
    2. Ga naar het tabblad Attributen 2.
    3. Stel Toon openings-symbool in op Ja.
    4. Sla de aanzichteigenschappen op en klik op Sluiten.

Overzichttekeningen:

1. Klik op Aanzicht...
    2. Op het tabblad Attributen stelt u Toon openings-symbool in op Ja.
    3. Klik op OK.
  4. Klik op Opslaan om de tekeningeigenschappen op te slaan, klik vervolgens op OK en maak de tekening.

Openingen en uitsparingen worden in Tekla Structures standaard als volgt weergegeven:

Soort opening

Weergegeven als

Voorbeelden

Gat door een onderdeel

Symbool voor gat

Uitsparing in het vooraanzicht van een onderdeel

Symbool voor uitsparing en omsluitende lijnen ononderbroken weergegeven

Uitsparing in het achteraanzicht van een onderdeel

Symbool voor uitsparing en omsluitende lijnen als onderbroken lijnen weergegeven

Vergeet niet om verborgen lijnen voor onderdelen in te schakelen.

Symbolen in openingen en uitsparingen toevoegen

Tekla Structures heeft enkele variabelen die u voor het toevoegen van symbolen in openingen en uitsparingen in uw tekeningen kunt gebruiken.

1. Klik in het menu Bestand op Instellingen > Variabelen en ga naar Tekeningeigenschappen.
  2. Stel de variabele XS_USE_CROSS_FOR_OPENING_SYMBOL in op FALSE om de openingen en uitsparingen als volgt weer te geven:

3. Stel XS_USE_OPENING_SYMBOL_IN_BORDER_HOLES in op om openings/-uitsparingssymbolen in openingen die zich aan de randen bevinden weer te geven. Deze variabele wordt standaard ingesteld op FALSE. Het gebruikte symbool is afhankelijk van de instelling van de variabele XS_USE_CROSS_FOR_OPENING_SYMBOL.

4. Stel XS_USE_OPENING_SYMBOL_IN_CORNER_HOLES in op TRUE om openings/-uitsparingssymbolen in openingen die zich in de onderdeelhoeken bevinden weer te geven. Deze variabele wordt standaard ingesteld op FALSE. Het gebruikte symbool is afhankelijk van de instelling van de variabele XS_USE_CROSS_FOR_OPENING_SYMBOL.