CIS- en CIMSteel-modellen

2019
Tekla Structures

CIS- en CIMSteel-modellen

De CIS (CIMSteel Integration Standards) is een van de resultaten van het project Eureka CIMSteel. De huidige versie CIS/2 is een uitgebreide en verbeterde tweede generatie uitgave van de CIS. Het is ontwikkeld om een meer geïntegreerde methode van werken mogelijk te maken via het delen en beheer van gegevens binnen en tussen bedrijven die betrokken zijn bij het plannen, het ontwerp, de berekening en de constructie van gebouwen en structuren met stalen frames.

Er is één beperking: objecten met meerdere materialen kunnen niet worden gedefinieerd omdat de standaard zich op stalen objecten richt.

Een CIMSteel-model importeren

1. Klik in het menu Bestand op Importeren > CIMSteel .

Het dialoogvenster Model importeren wordt geopend.

2. Selecteer CIS-importmodel in de lijst Type.
  3. Gebruik de standaardnaam importmodel of voer een nieuwe naam in.
  4. Klik op OK.
  5. Selecteer het model in de lijst.
  6. Klik op Eigenschappen om een dialoogvenster te openen waarin u de instellingen voor het geselecteerde type importbestand kunt definiëren.
    Instelling Beschrijving

Tabblad Parameters

Model type

Selecteer het modeltype. Ontwerp , Berekening , SP3D.

CIS versie

Selecteer CIS/1 of CIS/2.

• CIS/1 importeert bestanden die compatibel zijn met de schemadeclaratie CIMSteel LPM4DEP1.

• CIS/2 importeert bestanden die compatibel zijn met de schemadeclaratie CIMSteel CIS/2 (STRUCTURAL_FRAME_SCHEMA).

Invoer bestand

De naam van het bestand dat u wilt importeren. U kunt ook naar het bestand bladeren.

Oorsprong X, Y, Z

Definieer de oorsprongcoördinaten om het bestand in een specifieke locatie te plaatsen.

Combineer onderdelen

Max te combineren lengte

Als u diverse elementen in het CIS-model in Tekla Structures tot één onderdeel wilt combineren, stelt u Combineer onderdelen in op Ja.

Als bijvoorbeeld een ligger in een CIS-bestand uit meer dan één element bestaat en u Ja selecteert, worden de elementen in het Tekla Structures -model tot één ligger gecombineerd.

Als u de waarde Nee gebruikt, maakt Tekla Structures een ligger voor elk element in het CIS-model.

Max te combineren lengte wordt alleen toegepast als u Combineer onderdelen op Ja instelt. Gebruik deze instelling om de maximumlengte voor het combineren van onderdelen te definiëren. Tekla Structures combineert alleen elementen in één onderdeel als hun gecombineerde lengte minder is dan de waarde die u hier invoert.

Offsets negeren

De rekenmodellen CIS/1 en CIS/2 kunnen offsets van onderdelen bevatten, wat betekent dat knooppunten zich niet precies op de eindpunten van de ligger bevinden. Met de standaard Ja gebruikt Tekla Structures deze offsets om de aanwezige onderdelen te zoeken. Met Nee bepaalt Tekla Structures de locatie met behulp van de locaties van knooppunten.

Krachten negeren

Hiermee wordt gedefinieerd hoe krachten worden geïmporteerd. Met Nee importeert Tekla Structures absolute waarden van maximumkrachten in de gebruikersattributen Afschuifkracht , Trekkracht en Moment van onderdelen. Met Ja importeert Tekla Structures geen krachten.

Importeer GUID (rekenmodel)

Selecteer Ja om de onderdeel-GUID in de import op te nemen.

Tabblad Conversie

Profielconversiebestand

Materiaalconversiebestand

Dubbel profiel conversie bestand

Definieer de conversiebestanden die u wilt gebruiken.

Met conversiebestanden worden profiel- en materiaalnamen van Tekla Structures toegewezen aan namen die in andere software worden gebruikt.

Raadpleeg voor meer informatie over conversiebestanden Conversiebestanden.

Tabblad Geavanceerd

Actie wanneer de objectstatus is (vergeleken met)

Vorig plan geeft de objecten in uw model vergeleken met de objecten in het te importeren bestand weer. Ze kunnen Nieuw , Gewijzigd , Verwijderd of Gelijk zijn.

Tekla Structures vergelijkt de staat van de geïmporteerde objecten met die van de objecten in uw model. Ze kunnen Niet in model , Verschillend of Gelijk zijn.

Gebruik de opties onder Niet in model , Verschillend en Gelijk om de acties bij het importeren van gewijzigde objecten op te geven. Deze opties zijn Geen actie , Kopiëren , Wijzigen of Verwijderen.

Er is meestal geen noodzaak om de standaards te wijzigen.

7. Klik op OK om naar het dialoogvenster Model importeren te gaan.
  8. Klik op Importeren.

Tekla Structures het dialoogvenster Importmodel info weer.

9. Selecteer welke versie van onderdelen u wilt importeren.
  10. Klik op Alles accepteren.

Als u het model hebt gewijzigd en het opnieuw wilt importeren, kunt u ook alle wijzigingen weigeren door op Weiger alles te klikken of individuele wijzigingen te accepteren of te weigeren door op Selecteer individueel te klikken.

11. Tekla Structures geeft het bericht Wilt u het importmodel voor latere importen opslaan? weer. Klik op Ja.

Tekla Structures geeft het importmodel in een modelvenster weer.

12. Klik met de rechtermuisknop op het modelvenster en selecteer Werkgebied aan gehele model aanpassen om ervoor te zorgen dat het geïmporteerde model volledig zichtbaar is.
  13. Als er onderdelen ontbreken, controleert u de waarden Venster diepte Omhoog en Omlaag in het dialoogvenster Venstereigenschappen en wijzigt u deze indien nodig.

Naar een CIMSteel-rekenmodel exporteren

1. Open een Tekla Structures -model wat u wilt exporteren.
  2. Selecteer de te exporteren objecten door de juiste selectieknoppen of -filters te gebruiken.
  3. Klik in het menu Bestand op Exporteren > CIMSteel: Rekenmodel .
  4. Selecteer de CIS-versie in de lijst CIS versie.
    • Met CIS/1 wordt een bestand gegenereerd dat compatibel is met de schemadefinitie CIMsteel LPM4DEP1.

• Met CIS/2 wordt een bestand gegenereerd dat compatibel is met de schemadefinitie CIMSteel CIS/2 ( STRUCTURAL_FRAME_SCHEMA ).

5. Voer in het vak Trede bestand de naam voor het exportbestand in of accepteer de standaard.

U kunt het pad invoeren of ernaartoe bladeren. Als u geen pad invoert, wordt in Tekla Structures het exportbestand gemaakt in de huidige modelmap.

6. Voer indien nodig een naam en organisatie in om te identificeren wie het exportbestand heeft gemaakt.
  7. Selecteer in de lijst Voorkeur een van de volgende standaarden die u wilt toepassen op de export: UK , EUROPEAN of US.
  8. Stel eenheden in op metrisch of engels in het vak Lineaire eenheden (alleen CIS/2).

Imperial is alleen beschikbaar voor CIS/2. CIS/1 wordt altijd geëxporteerd in metrische eenheden.

9. Voer de coördinaatwaarden in de vakken Oorsprong X , Y en Z in als u het model naar een bepaalde locatie wilt exporteren.

De oorsprong is afkomstig uit de oorsprong in Tekla Structures.

10. Als u een onderdeel in het Tekla Structures -model in diverse elementen in een CIMsteel-model wilt splitsen, stelt u Onderdelen splitsen in op Ja.

Drie kolommen zijn bijvoorbeeld mogelijk verbonden met een ligger in een model, zodat één kolom zich in het midden bevindt en de andere twee aan het uiteinde van de ligger. Met de optie Ja wordt de ligger gesplitst in twee gelijke elementen in het CIMsteel-model. Met de optie Nee bevat het CIMsteel-model één ligger, één lineair element en twee knooppunten (een knooppunt aan beide einden).

11. Klik op Toepassen en Maak.

In Tekla Structures wordt het CIMSteel-rekenmodel naar de huidige modelmap geëxporteerd of naar een andere gedefinieerde map met de naam die u hebt opgegeven.

Naar een CIMSteel-reken/fabricagemodel exporteren

1. Open een Tekla Structures -model wat u wilt exporteren.
  2. Selecteer de onderdelen die u wilt exporteren.
  3. Klik in het menu Bestand op Exporteren > CIMSteel: Ontwerp/Fabricagemodel .
  4. Ga naar het tabblad Parameters en geef de vereiste gegevens op:
    • Selecteer de LPM versie : LPM5 of LPM6.

• Voer in het vak Uitvoerbestand een naam voor het exportbestand in of accepteer de standaard.

U kunt het pad invoeren of ernaartoe bladeren. Als u geen pad invoert, wordt in Tekla Structures het exportbestand gemaakt in de huidige modelmap.

• Selecteer het modeltype in de lijst CIS/2-modeltype. De opties zijn Fabricage , Ontwerp en SP3D.

• Stel in het vak Lineaire eenheden (alleen CIS/2) de eenheden in op Metrisch of Engels.

Tekla Structures schrijft alle aanduiding voor moeren, bouten en ringen in breuken van inches.

• Voer een naam in voor de structuur in het veld Naam model.

• Voer het pad naar de profiel- en materiaalconversiebestanden in of blader ernaartoe.

Als u de paden naar het profiel- en materiaalconversiebestand leeg laat, worden in Tekla Structures de conversiebestanden in de huidige profielmap gebruikt voor de conversie.

• Als u globale unieke ID's in plaats van interne ID-nummers wilt gebruiken, stelt u Exporteer Globally Unique ID's in op Ja.

• Als u betonnen onderdelen wilt exporteren, stelt u Beton exporteren in op Ja.

5. Ga naar het tabblad Standaarden en voer het juiste profiel, het materiaal en de boutnormorganisatie, de naam en het jaar in.

Tekla Structures vult het exportbestand met de gegevens die u hier invoert. Als u de normorganisatie of de naam niet invoert, plaatst Tekla Structures een lege vermelding ("") in het exportbestand. Als u het jaar niet opgeeft, gebruikt Tekla Structures 1999 als standaardwaarde.

6. Als u naar een fabricagemodel exporteert, gaat u naar het tabblad Fabricage en geeft u de vereiste gegevens op:
    • Stel Inclusief NC bestanden in op Ja om gegevens over NC-bestanden in de export op te nemen.

• Geef in NC bestanden map een pad (ten opzichte van de huidige modelmap) op naar de map waar de NC-bestanden zich bevinden.

7. Als u naar een ontwerpmodel exporteert, gaat u naar het tabblad Ontwerpmodel en stelt u Exporteer ontwerpverbindingen in op Ja om de ontwerpverbindingen te exporteren.
  8. Klik op Toepassen en Maak.

In Tekla Structures wordt het CIMSteel-ontwerp- of fabricagemodel naar de huidige modelmap geëxporteerd of naar een andere gedefinieerde map met de naam die u hebt opgegeven.

CIMSteel-conversiebestanden

Hier volgen voorbeelden van de inhoud van conversiebestanden die in een CIMSteel-conversie worden gebruikt.

Voorbeeld 1

In dit voorbeeld ziet u een deel van het profielconversiebestand prfexp_cis.cnv :

! US Imperial Flavor

! Profile name conversion Tekla Structures -> CIS

!

! If Converted-name does not exist, it will be

! the same as Tekla Structures-name.

! Tekla Structures-name Converted-name

!

!American Sections - Imperial

!W - Wide Flange Beams

W44X335 S\SECT\US\W44X335\ASTM_A6\1994

W44X290 S\SECT\US\W44X290\ASTM_A6\1994

W44X262 S\SECT\US\W44X262\ASTM_A6\1994

Geconverteerde-naam bevat de volgende gegevens en items worden gescheiden door een backslash (\):

• S (vaste waarde)

• SECT (vaste waarde)

• Naam van de standaardisatie-organisatie

• Standaardnaam van de profielvorm

• Naam van de standaard

• Jaar van de standaard

Als het conversiebestand niet het relevante profieltype bevat, wordt de Tekla Structures -naam van het profiel gebruikt. In Tekla Structures worden ook de standaardisatie-organisatie, de standaardnaam en het jaar van de standaard gebruikt, die op het tabblad Standaard zijn opgegeven.

Voorbeeld 2

In dit voorbeeld ziet u een deel van het materiaalconversiebestand matexp_cis.cnv :

! US Imperial Flavor

! Material name conversion Tekla Structures -> CIS

!

! If Converted-name does not exist, it will be

! the same as Tekla Structures-name.

! Tekla Structures-name Converted-name

# Carbon Structural Steel (ASTM_A36\1994)

GRADE32 S\MAT\US\GRADE32\ASTM_A36-94\1994

GRADE36 S\MAT\US\GRADE36\ASTM_A36-94\1994

#High Strength Carbon Manganese Steel (ASTM_A529\1994

GRADE42 S\MAT\US\GRADE42\ASTM_A529-94A\1994)

Geconverteerde-naam bevat de volgende gegevens en items worden gescheiden door een backslash (\):

• S (vaste waarde)

• MAT (vaste waarde)

• Naam van de standaardisatie-organisatie

• Standaardnaam van het materiaal

• Naam van de standaard

• Jaar van de standaard

Geconverteerde-naam bevat de volgende gegevens over bouten, moeren en ringen, gescheiden door twee dubbelepunten (::):

• Naam van de standaardenorganisatie

• Naam van de standaard

• Jaar van de standaard

• Standaardnaam van de bout, ring of schroef

Tekla Structures -namen voor bouten, ringen en moeren worden samengesteld op basis van hun bevestigingsstandaard, bevestigingstype en grootte.

Als het conversiebestand geen equivalente profielnaam bevat, wordt in Tekla Structures de naam van het materiaal gebruikt.