Het coördinatensysteem wijzigen

2019

Het coördinatensysteem wijzigen

U kunt de hoek van waaruit de objecten worden weergegeven wijzigen, hoe het object wordt geroteerd en hoe de maatlijnen in het tekeningaanzicht zijn georiënteerd.

Met het coördinatensysteem wordt het volgende gedefinieerd:

• De hoek van waaruit het onderdeel, merk of betonelement wordt weergegeven.

• Hoe het onderdeel, merk of betonelement wordt geroteerd.

• De oriëntatie van de maatlijnen in het tekeningaanzicht.

Ga als volgt te werk om het coördinatensysteem te wijzigen:

1. Klik op het tabblad Tekeningen & Lijsten op Tekening­eigenschappen en selecteer het tekeningtype.
  2. Laad de tekeningeigenschappen die u wilt wijzigen.
  3. Klik op Maken aanzicht en ga naar het tabblad Attributen.

De instellingen beïnvloeden alle aanzichten in een tekening.

4. Selecteer in Coördinatensysteem een van de beschikbare coördinatensystemen:
    • lokaal

Tekla Structures gebruikt het lokale coördinatensysteem van het hoofdonderdeel. De x-as van het onderdeel loopt parallel aan de x-as van de tekening en het beginpunt (het eindpunt dat het eerst is gemaakt) van het onderdeel bevindt zich links. Het beginpunt is geel gemarkeerd en het eindpunt dat als tweede is gemaakt, is roze gemarkeerd.

• model

Tekla Structures gebruikt het globale coördinatensysteem. Het onderdeel heeft dezelfde positie in de tekening als in het model. Deze optie kunt u gebruiken om kolommen verticaal weer te geven. U kunt deze optie ook gebruiken om schuine onderdelen in positie weer te geven. Tekla Structures kan geen horizontale schuine onderdelen weergeven.

• georiënteerd

Tekla Structures gebruikt het lokale coördinatensysteem van het hoofdonderdeel, maar het coördinatensysteem is zo georiënteerd dat de x-as van het onderdeel naar rechts wijst, zelfs als het onderdeel van rechts naar links is gemaakt.

• horizontaal

In Tekla Structures worden de tekeningaanzichten automatisch zodanig geroteerd dat het vooraanzicht vanaf de bovenkant van het model loopt. Dit wordt gebruikt voor schuine verbanden. Het vooraanzicht wordt automatisch rondom de x-as geroteerd.

• verticaal

In Tekla Structures worden de tekeningaanzichten automatisch zodanig geroteerd dat het vooraanzicht zich in hetzelfde vlak bevindt als het verband in het model. Dit wordt gebruikt voor schuine verbanden. Het vooraanzicht wordt automatisch rondom de x-as geroteerd.

• Voor betonnen onderdelen wordt het vooraanzicht met de optie Vast zodanig geroteerd dat de stortrichting (de stortzijde) van het betonnen onderdeel wordt weergegeven, indien deze in het model is gedefinieerd. Raadpleeg voor meer informatie over de stortrichting Stortrichting.

5. Als u de wijzigingen wilt op slaan, klikt u op Opslaan.
  6. Klik op OK en maak de tekening.