Tips voor basistaken

Tekla Structures
2018i
Tekla Structures

Tips voor basistaken

We voorzien u hier van handige aanwijzingen en tips waarmee u de Tekla Structures -gebruikersinterface en -basisfuncties efficiënter kunt gebruiken.

Rollover Highlight in- of uitschakelen

Tekla Structures markeert de objecten standaard geel, zodat u gemakkelijk kunt zien welke objecten u kunt selecteren. U kunt de markering in- of uitschakelen.

Klik in het menu Bestand op Instellingen en schakel het selectievakje Rollover Highlight in of uit. Of u kunt op H drukken.

Waarden uit het model selecteren

U kunt objecteigenschappen en datums rechtstreeks in het model selecteren. Dit kan handig zijn bij het maken van vensterfilters, selectiefilters en objectgroepen.

Maak voordat u start een leeg venster- of selectiefilter of een objectgroep.

1. Maak een leeg venster- of selectiefilter of een objectgroep.
  2. Klik op Regel toevoegen.
  3. Selecteer opties in de lijsten Categorie en Eigenschap.
  4. Selecteer een van de opties in de lijst Waarde.

De beschikbaarheid van opties is afhankelijk van uw selectie in de lijst Eigenschap. U kunt alleen datums selecteren uit het model als de eigenschap een datum is.

1. Als u een objecteigenschap wilt selecteren, klikt u op Selecteer van model.. en selecteert u een object.
    2. Als u een datum wilt selecteren, klikt u op Selecteer datum om het dialoogvenster Selecteer datum te openen en kiest u vervolgens een van de opties.

U kunt een datum van de kalender selecteren, de revisiedatum selecteren of het aantal dagen voor of na de revisiedatum definiëren. De revisiedatum is hetzelfde als Datum in het dialoogvenster Weergave Project Status.

Objectselectie onderbreken

U kunt Tekla Structures de selectie van objecten laten onderbreken als de selectie langer duurt dan een gedefinieerde tijd. Als u bijvoorbeeld aan een groot model werkt en dit per ongeluk gedeeltelijk of volledig selecteert, kunt u het selecteren onderbreken als dit langer duurt dan 5000 milliseconden (5 seconden).

1. Definieer de tijd waarna Tekla Structures u vraagt of u de selectie van objecten wilt onderbreken.
    1. Klik in het menu Bestand op Instellingen > Geavanceerde opties en ga naar de categorie Eigenschappen modelleren.
    2. Pas de variabele XS_​OBJECT_​SELECTION_​CONFIRMATION aan.

De standaardwaarde is 5000 milliseconden.

3. Klik op OK.
  2. Selecteer het hele model of een gedeelte van het model.
  3. Wanneer Tekla Structures u vraagt of u de selectie van objecten wilt onderbreken, klikt u op Annuleren.

Met rechtermuisknop selecteren

U kunt de instellingen wijzigen zodat u objecten ook met de rechtermuisknop kunt selecteren.

1. Klik in het menu Bestand op Instellingen en schakel de volgende selectievakjes in:
    • Met rechtermuisknop selecteren
    • Rollover Highlight
  2. Klik met de rechtermuisknop op een object om het te selecteren. Tekla Structures markeert het object en geeft het betreffende snelkoppelingsmenu weer.

Efficiënt kopiëren en verplaatsen

U kunt de dialoogvensters Verplaatsen en Kopiëren geopend laten als u deze vaak nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer u in een nieuw model stramienen en niveaus maakt.

1. Voer het commando Kopiëren or Verplaatsen uit.
  2. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Interrupt in het contextmenu om te stoppen met kopiëren of verplaatsen.

Het dialoogvenster blijft open op het scherm.

3. Doorgaan met kopiëren of verplaatsen van objecten:
    1. Klik op het dialoogvenster om het te activeren.
    2. Selecteer een object.
    3. Voer de gewenste waarden in en klik vervolgens op de knop Verplaatsen of Kopiëren in het dialoogvenster.

'Deze melding niet meer tonen' weergeven of verbergen

Soms wanneer Tekla Structures waarschuwingsberichten weergeeft, hebt u de mogelijkheid om toekomstige waarschuwingen van hetzelfde type te verbergen. U kunt Tekla Structures deze waarschuwingen opnieuw laten weergeven.

1. Als u toekomstige waarschuwingen van hetzelfde type wilt verbergen, schakelt u het selectievakje Deze melding niet meer tonen in.
  2. Als u de waarschuwingen weer wilt weergeven, houdt u de Shift -toets ingedrukt tijdens het uitvoeren van een commando dat normaliter een waarschuwing zou veroorzaken. Kopieer of verplaats bijvoorbeeld objecten buiten het werkgebied. Tekla Structures geeft het daaraan gekoppelde waarschuwingsbericht weer.