Oriëntatiesymbolen weergeven (noordsymbolen)

2017

Oriëntatiesymbolen weergeven (noordsymbolen)

U kunt met oriëntatiesymbolen of noordsymbolen de montagerichting van merken aangeven. Het standaardsymbool voor de oriëntatie is een driehoek in een cirkel.

1. Klik in het tabblad Tekeningen & Lijsten op Tekening eigenschappen > Merktekening .
  2. Klik op Maken aanzicht , selecteer het aanzicht en de eigenschappen die u wilt wijzigen en klik op Venster eigenschappen.
  3. Klik op Onderdeel > Inhoud en schakel het selectievakje Oriëntatiesymbolen in.
  4. Sla de aanzichteigenschappen op en klik op Sluiten
  5. Sla de merktekeningeigenschappen op en klik op OK.
  6. Definieer indien nodig welke onderdelen Tekla Structures als kolommen, windverbanden of liggers moet beschouwen door de hoeklimieten via het menu Bestand > Instellingen > Opties > Oriëntatiesymbolen > Hoeklimiet in te stellen.
  7. Met de volgende variabelen kunt u de oriëntatiesymbolen aanpassen:
  8. Maak de merktekening.

Voor verschillende onderdelen tekent Tekla Structures oriëntatiesymbolen als volgt:

• Naar de bovenste flens van liggers, aan het uiteinde dat het meest naar het noorden of een andere in XS_ORIENTATION_MARK_DIRECTION gedefinieerde richting wijst (zie onderdeel 1 en 2 in de afbeelding hieronder)

• Naar het onderste uiteinde van kolommen, op de flens die het meest naar het noorden of een andere in XS_ORIENTATION_MARK_DIRECTION gedefinieerde richting wijst (zie onderdeel 4 in de afbeelding hieronder)

• Naar de flens van het windverband, aan het uiteinde dat het meest naar het noorden of een andere in XS_ORIENTATION_MARK_DIRECTION gedefinieerde richting wijst (zie onderdeel 3 A en B in de afbeelding hieronder)

Tip:

U kunt oriëntatiesymbolen weergeven voor onderdeelvensters die in merktekeningen zijn opgenomen door de variabele XS_SINGLE_ORIENTATION_MARK op TRUE in te stellen.